Maďaři jsou vyhlášení gurmáni, ale měli bychom vědět, jak jejich gurmánství souvisí s jednotlivými složkami potravin, které využívají. Jistě dobře znáte čabajskou klobásu nebo salám se svérázným názvem „Uherák“, ovšem největší sláva maďarské kuchyně úzce souvisí s kvalitou a množstvím na domácí půdě vypěstované zeleniny. Maďarsko má v tomto směru vůči jiným evropským oblastem určitou výhodu, nachází se svou geografickou polohou na rozhraní mírného a subtropického pásma, s teplejším klimatem, který je podpořen dvěma zásadními faktory – velmi úrodnou půdou a rozsáhlou nížinou Alföld.
Velmi dobře se tu daří takřka všem druhům ovoce a zeleniny, pěstovaným v naší zeměpisné šířce. Jistě vás tu nepřekvapí nedozírné lány slunečnic, plantáže okurek, rajských jablíček, kedluben, ředkviček a paprik. A právě paprika se stala symbolem, který vyzdvihl tamní pěstitelské úspěchy do vysokých výšin.
Pravá maďarská paprika je skutečně pojem, řadí se svým obsahem živin, velikostí a šťavnatostí plodů k nejlepším na světě a každý, kdo si toho je vědom, si toho také skutečně považuje. A proč bychom právě paprikám měli věnovat mimořádnou pozornost?
Červené odrůdy obsahují mnoho karotenoidů, jsou to velmi důležité antioxidanty, přínosné u paprik hlavně v syrovém stavu. Dále v nich najdeme mnoho minerálů, především hořčíku a draslíku, které potřebujeme pro acidobazickou rovnováhu a pro vyrovnávání překyselení. Pálivé odrůdy obsahují látku s názvem kapsaicin, která podporuje dobrou náladu a perfektně podporuje trávení.
Výhodou paprik je také fakt, že je můžete mít připravené k svačině, aniž by rychle podléhaly zkáze, vydrží vám celý den i v teplém letním počasí. Takže taková bageta s maďarskou paprikou je rozhodně dobrá volba. V kuchyni se samozřejmě uplatní i papriky sušené jako koření a právě ty z nížiny Alföld vykazují nejvyšší obsah důležitých živin.