Při vaření potřebujete spoustu pomocníků a jedním z nich je také prkénko na krájení. Tedy alespoň v případě, že si nechcete poškodit pracovní desku. K jejich výrobě se používá několik materiálů a debaty o tom, zda je lepší dřevo nebo plast trvají již léta a další roky jistě trvat budou. Které je tedy lepší a na kterou stranu se přikláníte vy?
Na straně dřeva
Přírodní materiály jsou obecně mnohem lepší než umělá hmota. Mnoha lidem se na něm lépe krájí, protože je měkké a také se na něm tolik neničí nože. Pokud jste jeho fanoušky, tak u něj můžete v klidu zůstat.
Výhody plastu
Kromě nízkých cen se lidem rozhodně líbí možnost dát ho do myčky. A právě pečlivé čištění je velmi důležité. To ovšem platí pro všechny materiály. V případě, že jste jejich fanoušky, zůstaňte u nich. Jen si na jejich mytí dejte záležet.
Velký experiment
Dlouho se tvrdilo, že se z dřevěných prkének hůře odstraňují nečistoty. Z toho důvodu vědci provedli experiment. Umístili bakterie listerie a salmonely na oba typy podložek. A na co přišli?
Z dřevěného podkladu se bakterie vytratily během pouhých tří minut. Pravděpodobně proto, že přírodní materiál obsahuje určité látky, které napomáhají k okamžitému zabití mikroorganismů. Naopak z plastového prkénka se bakterie ani nehnuly. To musíte k jejich odstranění skutečně pečlivě vyčistit. Pokud se vám to vždy nepodaří, mohli byste si uhnat nepříjemné žaludeční potíže.
Jaké možnosti ještě máte?
Kromě zmíněných dvou si můžete pořídit také prkénko ze skla, silikonu či mramoru. Nezapomínejte ale na to, že sklo o mramor rychle ničí klasické nože. Proto si pořiďte kvalitní keramické nože, které se tak rychle neotupí.
V testech kvality i hygieny vycházejí všechny velmi dobře. Záleží tak pouze na vás, jaké si zvolíte a jaké vám bude nejvíce vyhovovat. Silikon přitom stejně jako plast můžete jednoduše strčit do myčky a nechat ji, aby se o vše postarala.