Bez v kuchyni

Jistě jste na svých toulkách přírodou několikrát narazili na keře bezu. V našich podmínkách se celkem běžně pěstuje na zahradách nebo ho ve velké míře můžeme potkat i jako volně rostoucí dřevinu či křovinu. Existuje několik druhů bezu. Nejznámějšími jsou jistě bez černý a bez červený. Do kuchyně se hodí jak květy bezu, tak i jeho plody. Pod rukama šikovných hospodyněk tak může vzniknout chutná šťáva či marmeláda, osvěžující sirup nebo skutečně výborná bezová limonáda. Bez nemá jen výbornou chuť. Také blahodárně působí na lidské zdraví a dovede pomoci s celou řadou neduhů.

bez

Květy bezu

Z květů se s oblibou připravují osvěžující nápoje, šťávy nebo i zmrzliny. Nejdříve je ale potřeba květy bezu nasbírat. V době květu, což je přibližně v období května a června, se odstříhávají celá bezová květenství a ukládají se nejlépe do košíku. Poté se musí nechat proschnout. Ideální je zavěsit je v trsech na šňůrách. Je možno je sušit i v malé vrstvě například na síťce. Nikdy ale bezové květy nenecháváme schnout na slunci, vždy ve stínu. Hlídáme, aby květy nezhnědly. Poté ztrácí své přednosti. Pokud máme čerstvé květy bezu, pak si velice snadno můžeme vyrobit osvěžující nápoj. Stačí jen čerstvý trs květů nechat louhovat ve vodě, můžeme přidat i trochu citronu, případně mátu nebo meduňku. Bezový nápoj má ochlazující účinky, takže je ideální v horkém létě.

bezinky

Plody bezu

Bezinky sbíráme v době od července do září. Záleží, v jaké oblasti bez roste. Podle toho je dána jeho rozdílná rychlost dozrávání. Pokud chceme bezinky sušit, pak je třeba vždy začít sušením na slunci, které ale dokončujeme za umělého tepla. Správně usušené plody poznáme podle typické černo-fialové barvy, lesku a také dle nakysle-sladké chuti. Z bezinek se obvykle vyrábí chutné marmelády, kompoty, sirupy nebo velmi oblíbené bezinkové víno.